Quantcast
Channel: Allt om: bakgrundsbilder - Swedroid
Viewing all 55 articles
Browse latest View live

Hur ofta byter du bakgrundsbild och ikonpaket?

$
0
0
Hur ofta byter du bakgrundsbild och ikonpaket?

Android är en ovanligt flexibel plattform som öppnar upp för anpassning. De enklaste och vanligaste sätten att anpassa en Androidtelefon är naturligtvis att byta ut bakgrundsbilden och ändra ikonpaket.

Det visade sig i förbigående att vissa här på Swedroid byter bakgrundsbild var och varannan dag, medan någon haft samma bakgrund sedan 2013. Men hur är fördelningen generellt? Tröttnar de flesta på bakgrundsbild och ikoner efter ett tag och ändrar upplägg, eller är det mer vanligt att hitta en layout som känns bra och sedan hålla sig till den?

Lämna gärna en röst i formulären nedan!

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll. Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.

Dela skärmdump – hur ser din hemskärm ut idag?

$
0
0
Dela skärmdump – hur ser din hemskärm ut idag?

Vi har alla våra egna personliga layouter för hemskärmen. För många rör det sig om en invand samling ikoner som ligger på precis samma ställe år efter år, på telefon efter telefon. Appar nås snabbt genom muskelminne.

De som kör Android har många fler möjligheter att anpassa hemskärmen än de som har en Iphone. Dels kan själva hemskärmsappen ersättas och den kan därmed se ut och fungera precis hur som helst.

Ikoner kan vidare placeras ut fritt och widgetar kan ligga direkt på hemskärmen. Ikonpaket är en annan populär metod att personanpassa en Androidtelefon, utöver bakgrundsbilder. Nu undrar vi för tredje gången sedan 2012 – hur ser din hemskärm ut idag?

Förhoppningsvis kan skärmdumparna utgöra en inspiration för de som är sugna på att testa något nytt och renovera sin hemskärm. Skärmdumpar fångas i regel genom att trycka på volym ned-knappen och strömknappen samtidigt.

Alla hemskärmar är välkomna – även de från IOS. Det går att dela bilder direkt från Disqus genom att trycka på ikonen nere i vänstra hörnet av textinmatningsrutan.

Vad har du för hemskärmslayout idag?

$
0
0
Vad har du för hemskärmslayout idag?

Endast fantasin sätter gränsen för hur en hemskärm i Android kan se ut, med en uppsjö av hemskärmsappar, widgetar, ikonpaket och andra verktyg för att ändra både utseende och funktionalitet.

Anpassning har varit en av Androids styrkor sedan systemets barndom. Tillverkare har erbjudit mer på den punkten i sina gränssnitt än Google, även om årets nya Pixel-telefoner påstås erbjuda fler anpassningsmöjligheter i form av olika accentfärger, klockor (även på låsskärmen) och bakgrundsbilder.

Nu är det dags för en skärmdumpstråd igen – bilder kan infogas i Disqus genom att trycka på ikonen näst längst till vänster under textrutan. De som vill kan ange namn på hemskärmsapp och eventuella widgetar och ikonpaket.

Föredrar du avskalad minimalism, eller vill du ha en så praktisk och produktiv hemskärm som möjligt? Ändrar du ikon-layouten titt som tätt eller är den statisk för muskelminnets skull? Ordet är fritt!

Hur ser din hemskärm ut idag?

$
0
0
Hur ser din hemskärm ut idag?

Hemskärmen är utgångspunkten för en smartphone, från vilken alla appar i regel startas. Således är hemskärmen en av de allra viktigaste delarna av en telefon.

Android erbjuder fortfarande större möjligheter att anpassa hemskärmen än IOS, inte minst tack vare att hela hemskärmsappen kan bytas ut. Apple har dock senaste åren öppnat upp hemskärmen en smula, genom att erbjuda widgetar och möjligheten att inte ha alla appar framme.

Många hittar appar på muskelminne och har samma rutnät av ikoner och widgetar år ut och år in, medan andra experimenterar mer och ändrar om. Nu undrar vi hur din hemskärm ser ut idag? Kör du en hemskärmsapp från Play Store eller tillverkarens egna?

Det är även fritt fram för IOS-användare att dela hemskärmen. I Android tas i regel skärmdumpar genom att trycka på strömknappen och volym ned-knappen samtidigt. Nyare Iphones har samma knappkombination, fast volym upp istället för volym ned.

Skärmdumpar kan delas direkt i Disqus genom att trycka på ”ladda upp bild”-ikonen nere i vänstra hörnet under textfältet.

Android 13 kommer erbjuda effekter för bakgrundsbilder

$
0
0
Android 13 kommer erbjuda effekter för bakgrundsbilder

Enligt Esper kommer Android 13 erbjuda diverse inbyggda effekter för hemskärmens bakgrundsbilder. En av dessa ska vara en effekt Google kallar ”3D-bakgrund” som gör att bakgrunden rör sig när telefonen rör sig.

Källan skriver att Android 13 har nytt API för bakgrundsbildseffekter. En annan funktion som upptäckts är möjligheten att dämpa bakgrunden, så den blir mörkare (se bilder nedan). I bästa fall kommer Google låta dämpningen aktiveras automatiskt varje gång det mörka temat slås på.

IOS erbjuder redan både dämpning av bakgrundsbilden vid mörkt tema, samt en effekt som baseras på telefonens rörelse.

Make your photo a 3D wallpaper that moves when your phone moves

Piffa till din hemskärm med bakgrundsbilderna från Nothing Phone 1

$
0
0
Piffa till din hemskärm med bakgrundsbilderna från Nothing Phone 1

XDA har extraherat de fyra officiella bakgrundsbilderna från Nothing Phone 1. Även om det förstås är subjektivt kan bilderna med röd design ge ett lite läckert intryck, beroende på hur hemskärmen i övrigt ser ut.

Bilderna har upplösningen 1242 x 2760 pixlar och kan laddas hem i en ZIP-fil från Androidfilehost, eller en och en via galleriet nedan. Bakgrundsbilderna påminner en del om de för Iphone SE 2022, även om det sannolikt är en slump.

Nothing Phone 1 presenterades under gårdagen och går att läsa mer om här.

Den här appen erbjuder tillverkarnas officiella bakgrundsbilder

$
0
0
Den här appen erbjuder tillverkarnas officiella bakgrundsbilder

För de som tycker om att anpassa sina telefoner och gillar att byta bakgrundsbild kan appen WalP vara av intresse. WalP ger användare tillgång till cirka 40 tillverkares officiella, medföljande bakgrundsbilder för en mängd telefoner.

Att bläddra i appens arkiv kan bli en liten nostalgitripp ifall man stöter på bilder från smartphones man en gång haft. För LG erbjuds exempelvis bakgrundsbilder från G2 och framåt medan HTC-kategorin inleds med One M9.

Bakgrundsbilderna kan laddas hem och sparas lokalt, eller anges som bakgrund för hemskärmen direkt från appen. Bildernas upplösning varierar beroende på telefonernas skärmupplösning. De som vill testa kan ladda hem WalP gratis från Play Store.

 

Hur ofta byter du bakgrundsbild på mobilen?

$
0
0
Hur ofta byter du bakgrundsbild på mobilen?

Enklaste och vanligaste sättet att anpassa en telefon och sätta personlig prägel på gränssnittet är att byta bilden som visas på hemskärmen. Bakgrundsbilder har varit en standardfiness för smarta mobiler långt innan Android.

Även vissa klassiska mobiltelefoner tillät att valfri bild visades som bakgrund på startskärmen. Som kuriosa kan nämnas att första Iphone år 2007 inte hade stöd för bakgrundsbilder. Hemskärmen var alltid svart.

Men hur ofta vi byter bakgrundsbild kan variera kraftigt från person till person. Vissa bryr sig inte alls medan andra snabbt tröttnar på bilderna och försöker hitta nya estetiskt tilltalande varianter och kombinationer.

Så dagens högst bagatellartade men kanske ändå lite intressanta fråga lyder: hur ofta byter du bakgrundsbild på mobilen? Är många anpassningsfantaster i stil med Sam Beckman eller anger de flesta en bakgrund de gillar och låter den vara kvar månad efter månad?

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.

Vissa har fått fram Googles nya emoji-bakgrundsbilder i Android 14

$
0
0
Vissa har fått fram Googles nya emoji-bakgrundsbilder i Android 14

Google tillkännagav nya anpassningsmöjligheter under I/O, likt widgetar för låsskärmen, filmiska bakgrundsbilder med en 3D-effekt, samt emoji-baserade bakgrundsbilder. Sistnämnda finessen har nu dykt upp för vissa som kör betaversionen av Android 14.

Funktionen kommer möjliggöras via en separat app från Play Store. Efter installationen visas ”Emoji Workshop” på vanliga sidan för bakgrundsbilder i Pixel-telefoner. Användare väljer ut valfritt antal emojis som ska utgöra bakgrundsbilderna, tillsammans med olika mönster, samt färgerna för bakgrunderna respektive piktogrammen.

Emoji-bakgrunderna verkar lätt kunna ge ett något rörigt intryck men de kan säkert bli uppskattade. De ”filmiska bakgrundsbilderna” med 3D-effekten kommer sannolikt bättre passa användare som föredrar mer lugna och avskalade hemskärmar.

Nu har emoji-bakgrundsbilderna släppts för Pixel

$
0
0
Nu har emoji-bakgrundsbilderna släppts för Pixel

Pixel-användare som har installerat juniuppdateringen men hittills inte sett röken av Emoji Workshop, de emojibaserade bakgrundsbilderna, bör nu ha fått tillgång till nyheten via en väntande uppdatering i Play Store.

Efter att Emoji Workshop installerats från butiken nås finessen genom att långtrycka på en tom yta på hemskärmen, välja ”bakgrund och utseende”, trycka på ”ändra bakgrund” och därefter på Emoji Workshop högst upp.

Användare kan därefter välja ut vilka emojis bakgrunden ska innehålla, hur stora piktogrammen ska vara, vilket mönster de ska visas i, samt vilken färg bakgrunden ska ha. När hemskärmen har en emojibakgrund visas en liten animerad effekt när telefonen låses upp.

Startskärmen

Välj emojis

Välj mönster och storlek

Välj färg

Här är bakgrundsbilderna för Pixel 8 och Pixel 8 Pro

$
0
0
Här är bakgrundsbilderna för Pixel 8 och Pixel 8 Pro

Googles bakgrundsbilder för de kommande telefonerna Pixel 8 och Pixel 8 Pro har läckt ut på webben via Android Authority. Sedan Pixel 6 har Google tillhandahållit tematiska bakgrundsbilder för sina mobiler.

Pixel 6 erbjöd bilder med blom-motiv medan temat för Pixel 7 och Pixel 7 Pro var fjädrar. Amerikanska filmskaparen Andrew Zuckerman ligger bakom fotografierna. Google diskuterade nyligen tankarna bakom naturmotiven på sin designhemsida.

Zuckerman har även skapat den nya uppsättningen bakgrundsbilder för Pixel 8-duon med mineraler som tema. Bilderna har både mörka och ljusa varianter. De som vill ladda hem Pixel 8-bilderna i originalupplösningen kan göra det via källans Drive-länk.

Den här appen kan byta bakgrundsbilden utifrån systemets tema

$
0
0
Den här appen kan byta bakgrundsbilden utifrån systemets tema

Ända sedan Androids barndom har appar vägt upp för finesser plattformen saknat, tack vare hur flexibelt och öppet operativsystemet varit. En sådan app är Darkinator som låter användare ange separata bakgrundsbilder för det ljusa respektive det mörka temat.

När användare växlar systemtema byts hemskärmens bakgrundsbild samtidigt utan fördröjning. Med andra ord går det att ha en mörk bakgrund som matchar det mörka temat och en ljus bakgrund som matchar det ljusa. Appen är väldigt grundläggande.

Bakgrunder anges genom att välja en bild från galleriet och därefter trycka på ”crop” uppe i högra hörnet. Tricket är möjligt genom att appen skapar en anpassad, statisk levande bakgrund. Darkinator är gratis i Google Play.

Pixel-telefoner får nya inbyggda bakgrundsbilder

$
0
0
Pixel-telefoner får nya inbyggda bakgrundsbilder

Pixel-telefoner har fått en mängd nya bakgrundsbilder genom den inbyggda menyn för att ändra bakgrund. De nya bakgrundsbilderna ligger i kategorierna stadsbilder, liv och strukturer.

Pixel-användare kan nå de inbyggda bakgrunderna genom att långtrycka på hemskärmen i Pixel Launcher, välja ”bakgrund och utseende” och därefter trycka på ”fler bakgrunder” längst ned på skärmen.

Google tillhandahåller även en app med bakgrundsbilder i Play Store som kan installeras på andra telefoner, men de nya bilderna har inte dykt upp där i skrivande stund.

Google får gärna planka den här nya bakgrundsbildsfinessen i IOS 18

$
0
0
Google får gärna planka den här nya bakgrundsbildsfinessen i IOS 18

Android har ända sedan starten erbjudit många anpassningsmöjligheter som gör att vi kan sätta egen prägel på telefonen. Systemet fick exempelvis stöd för animerade bakgrundsbilder redan i början av 2010 genom Android 2.1 Eclair.

Fram till nyligen har det varit som dag och natt mellan Android och IOS gällande anpassning. Apple har dock senaste åren satsat rejält på anpassning och nu erbjuder IOS rentav vissa finesser Android saknar.

En av nyheterna i IOS 18 är exempelvis inbyggda dynamiska bakgrunder som automatiskt ändrar färg utifrån tiden på dygnet. Bilderna blir förmodat ljusa på morgonen och dagen och i takt med att dagen går mot sitt slut; allt mörkare.

I en undersökning förra året svarade hälften att de aldrig byter bakgrundsbild, men vi hade gärna sett en liknande finess i Android. Visst finns det levande bakgrunder som erbjuder snarlik funktionalitet (exempelvis Material Islands) men detta är inbyggt och garanterat strömsnålt.

Tips: Så här kan du få en gammal telefon att kännas ny

$
0
0
Tips: Så här kan du få en gammal telefon att kännas ny

Många har kvar sina mobiler längre. Nya Androidversioner (kanske inte just Android 15) och funktionsuppdateringar kan göra att även äldre mobiler fortsätter att kännas fräscha, men med tiden är det lätt att tröttna på hur allt ser ut och fungerar.

Alla smartphones förutom foldables är idag en enda stor skärm, så även uppgraderingar kan innebära få förändringar i användarupplevelsen – såtillvida uppgraderingen inte innebär byte till annan tillverkare eller plattform. Lyckligtvis är Android ett så pass flexibelt system att det går att ändra det allra mesta utan att behöva uppgradera och på så vis att få mobilen att kännas ny, eller i alla fall annorlunda.

Här kommer några tips för att sätta piff på telefonen och ändra användarupplevelsen för de som ledsnat på att allt är likadant dag efter dag.

Byt hemskärmsapp

Allra enklaste sättet att drastiskt ändra hur en Androidmobil ser ut och fungerar är att byta ut hemskärmsappen. Några populära alternativ i Play Store är Nova Launcher och Niagara Launcher, men det kryllar av hemskärmsersättare i butiken.

Genom att byta hemskärmsapp går det att få en helt ny design, fler anpassningsmöjligheter och en mängd nya funktioner. Eftersom hemskärmen är en av de allra viktigaste delarna av en smartphone finns mycket att vinna.

Byt ut ikonerna eller använd ikonteman

De som bytt ut hemskärmsappen kan installera ikonpaket från Play Store som ändrar hur apparnas ikoner ser ut: kanske i stil med ett annat gränssnitt likt One UI eller Nothing OS, eller minimalistiskt avskalade ikoner.

Android har även inbyggt stöd för ikonteman som ger alla (eller nästan alla) ikoner på hemskärmen en monokrom design. Applådan är oförändrad. Att vänja sig vid ikonteman kan ta lite tid men när man väl vant sig kan det vara svårt att gå tillbaka till de brokiga färgerna.

På Pixel-telefoner anges ikonteman genom att långtrycka på en tom yta på hemskärmen, välja “Bakgrund och utseende” och aktivera inställningen “Ikoner med tema”. Ikonerna får då färger baserat på färgvalet du gjort under förhandsvisningen av hemskärmen på samma sida.

Ändra tema

Android har inbyggt stöd för färgteman som ändrar bakgrundsfärger och accentfärger. Som standard färgsätts gränssnittet baserat på färgerna i den aktuella bakgrundsbilden. Men det går att välja mellan en mängd olika färguppsättningar, eller ange färger manuellt – exempelvis ett svartvitt tema.

Teman anges lite olika beroende på tillverkaren. Om du har en Pixel väljs teman genom att öppna “Bakgrund och utseende” i hemskärmsappen. Bakgrund och utseende kan även öppnas genom att söka bland systeminställningarna om du använder en hemskärmsersättare.

Byt bakgrundsbild

Det säger sig självt men att hitta en snygg bakgrund som klickar bra ihop med ikonerna kan erbjuda en välkommen omväxling och ge telefonen ett trevligare intryck. Play Store erbjuder en uppsjö appar för bakgrundsbilder. Backdrops är ett uppskattat alternativ, eller Walp som erbjuder alla tillverkarnas inbyggda bakgrundsbilder. På webben finns sidor likt Unsplash och Wallpaperize.

De som har en Pixel-telefon kan testa några av de inbyggda levande bakgrunderna som ändras utifrån faktorer likt väder, batterinivå och tid på dygnet. Levande bakgrunderna nås genom att långtrycka på en tom yta på hemskärmen och därefter välja Bakgrund och utseende > Fler bakgrunder > Levande universum.

Även övriga tillverkare brukar leverera telefoner med inbyggda levande bakgrunder. Tillverkare likt Samsung och Google erbjuder numera även möjligheten att skapa egna AI-genererade bakgrundsbilder.

Växla navigering

Vi föredrar i regel en viss navigering – gester eller de tre klassiska knapparna – och det kan vara klokt att hålla sig till den navigering vi tycker är bäst. Vi försöker dock ändra användarupplevelsen och att byta navigering gör just det, eftersom vi behöver ta oss runt i appar och systemet på ett helt annat vis. Navigeringen ändras från Inställningar > System > Navigeringsläge. Sökvägen varierar beroende på gränssnitt.

Byt ut hela operativsystemet

En riktigt drastisk åtgärd som kräver förkunskaper och att det finns en tillgänglig ROM för telefonen är att byta ut hela operativsystemet mot ett som baseras på Androids öppna källkod. En bonus för telefoner som sedan länge slutat att få uppdateringar är att Androidversionen därmed kan bli mer modern. Ett populärt alternativ är LineageOS som erbjuds för en mängd olika mobiler.

Byt batteri

Att lämna in telefonen för batteribyte (eller för de som vågar: byta batteriet själv) gör inte att telefonen känns ny på de vis som nämns ovan. Men batteribytet gör förstås i bästa fall att mobilen håller igång lika länge på en laddning som när den först togs ut ur kartongen.


Viewing all 55 articles
Browse latest View live